Petikan dari buku Rahsia Rezeki

http://www.rahsiarezeki.com

 

 

Rahsia Rezeki: Rahsia Memperolehi Rezeki Melimpah Ruah dan Diberkati

Rahsia Rezeki: Rahsia Memperolehi Rezeki Melimpah Ruah dan Diberkati               

Bab 12. Menghubungkan silaturrahim.

 

Menghubungkan silaturrahim merupakan antara perkara atau amalan yang boleh meningkatkan rezeki. Sabda Rasulullah s.a.w. “Siapa yang ingin rezekinya dilapangkan dan usianya dipanjangkan, maka peliharalah hubungan silaturrahim.” (H.R. Imam Bukhari dari Abu Hurairah.)

Dalam hadis lain, Nabi s.a.w. bersabda: “Barangsiapa bertakwa kepada Tuhannya dan menyambung silaturrahim, nescaya dipanjangkan umurnya dan dibanyakkan rezekinya dan dicintai oleh keluarganya.” (H.R. Imam Al-Bukhari dari Abdullah bin Umar.)

Orang yang selalu menolong saudaranya akan ditolong oleh Allah. Rasulullah telah bersabda bahawa: “Allah selalu menolong seorang hamba selagi hamba tersebut di dalam menolong saudaranya.”

Begitulah besarnya kesan bersilaturrahim kepada penambahan rezeki, maka oleh yang demikian, jika kita ingin rezeki kita dilapangkan maka peliharalah atau jagalah hubungan silaturrahim.

Bagaimana ingin bersilaturrahim?

Yang menjadi persoalannya ialah bagaimana kefahaman kita terhadap erti silaturrahim?

Kita sering memahami secara umum bahawa silaturrahim bererti mengwujudkan hubungan kekeluargaan atau melalui perkahwinan sahaja. Sebenarnya erti itu terlalu sempit. Apa yang dimaksudkan dengan silaturrahim ialah memberikan apa sahaja yang mungkin diberikan dalam bentuk kebaikan dan menolak sebarang bentuk keburukan (kepada kerabat terdekat) baik melalui harta, perbuatan, tingkah laku atau selainnya.

Imam Ibnu Abu Jamrah berkata: “Silaturrhim itu boleh dengan harta, dengan memberikan keperluan mereka, dengan menolak keburukan dari mereka, dengan wajah yang berseri-seri serta dengan doa.”

Lakukanlah apa sahaja kebaikan sama ada menghubungi saudara mara anda, membantu mereka yang sangat memerlukan anda dari segi harta benda atau khidmat pertolongan anda terutamanya yang berada dalam kesusahan termasuk doa.

Tetapi berhati-hatilah dengan ahli maksiat, kerana Allah berfirman: “Kamu tidak akan mendapati sesuatu kaum yang beriman kepada Allah dan hari Akhirat, saling berkasih sayang dengan orang-orang yang menentang Allah dan RasulNya, sekalipun orang itu bapa-bapa atau anak-anak atau saudara-saudara atau pun keluarga mereka.” (Al-Mujadalah: 22)

www.rahsiarezeki.com

www.mybrilliante.wordpress.com

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: