PEMBERIAN ALLAH KEPADA KITA ADALAH MENURUT BANYAK MANA KITA MEMBERI…

Saya telah menemui sebuah hadis Qudsi yang amat besar pengajarannya, amat bermakna untuk mengurus kewangan kita. Ilmu ini tidak kita perolehi daripada buku-buku pengurusan Barat sebaliknya diperolehi daripada hadis Qudsi. Ia mendatangkan kekaguman yang begitu tinggi terhadap bagaimana Allah telah memberi ilmu-Nya yang begitu mudah diamalkan.

Berikan sebanyak mungkin yang anda mampu, apa sahaja yang berguna kepada fakir miskin, kelak lihatlah sendiri bagaimana rezeki anda memuncak. Tapi jagalah niat. Jangan niat kerana hendakkan pulangan tapi ikhlaslah dalam pemberian anda.

Berilah makanan seperti buah-buahan atau sebagainya kepada fakir miskin, tanda kita mensyukuri nikmat-Nya.

Allah s.w.t. berfirman dalam sebuah hadis qudsi: “Wahai manusia, perbendaharaan-Ku tidak akan habis selama-lamanya. Sebanyak mana engkau memberi, sebanyak itulah yang Ku-beri untukmu; sejauh mana engkau tahan, sejauh itulah pula yang Ku-tahan daripadamu. Kekikiranmu memberi bantuan kepada orang-orang miskin daripada harta yang Ku-Kurniakan kepadamu, adalah kerana engkau berburuk sangka terhadap-Ku dan kerana engkau takut menjadi miskin atau kerana engkau tidak percaya kepada-Ku.”

“Kerana, sesungguhnya Ku-jadikan engkau sejak semula mempunyai keinginan yang besar akan harta. Kerana itulah Aku telah memberimu harta. Sekarang, patutlah engkau tidak kikir dan bakhil membagikan hartamu itu kepada hamba-hamba-Ku; Aku telah pun menjamin gantinya, dan menjanjikan balasannya.” Hadis Qudsi, Imam al-Ghazali, Nasihat dan Bimbingan. Tahqiq: Dr. Abdul Hamid Salil Hamdan

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: