Tanggungjawab Membayar Hutang

Tanggungjawab membayar hutang adalah wajib. Membayar hutang adalah untuk memastikan kita melalui hidup di dunia ini dengan diredai Allah dan untuk memenuhi hak orang yang kita berhutang itu. Allah akan menjaga kita sekiranya kita menjaga hak-hak Allah dan hak-hak manusia.

Dari Shuhaib Al Khoir, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Siapa saja yang berhutang lalu berniat tidak mahu melunasinya, maka dia akan bertemu Allah (pada hari kiamat) dalam status sebagai pencuri.” (HR. Ibnu Majah)

“Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia) (Riwayat Muslim)

“Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat  ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya” ( Riwayat Al-Bukhari, 2/83 )

tujuan 1Juta

Rasulullah SAW juga kerap mengajar umat islam agar berdoa dilepaskan dari hutang: Ya Allah, aku berlindung kepada Mu dari dosa dan hutang, lalu Baginda ditanya: mengapa engkau sering meminta perlindungan dari hutang, wahai Rasulullah? Baginda menjawab:  “Jika seseorang berhutang, bila berbicara ia dusta, bila berjanji ia mengingkari” (Riwayat Al-Bukhari)

Terdapat juga dalam sebuah hadith lain : Ertinya: Ya Allah, aku berlindung dari kekufuran dan hutang,  Mendengar itu seseorang bertanya, “Apakah engkau menyamakan kekufuran dengan hutang wahai Rasulullah?” “Benar,” Jawab RAsulullah (Riwayat An-Nasaie, 2/316; Ahmad, 3/38; Al-Hakim berkata sohih dan disepakati oleh Az-Zahabi; Menurut albani: dhoif)

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai aktiviti FB/1Juta boleh LIKE page berikut ini:

https://www.facebook.com/1JutaBayarZakat?ref=bookmarks

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: